October 12, 2014

Řím a co tam dělat


Rádi cestujete? My celkem jo (tak dobře, vlastně cestujeme více než rádi) a posledním naším výletem bylo hlavní město Itálie, Řím. V Říme jste strávily 4 noci a myslím, že to hlavní jsme stihly vidět. A kam jsme se všude podívaly?


Asi nejlepší zážitek pro nás představovala návštěva Colosea. Sice jsme dlouho váhaly, zda si vstup koupit nebo ne (vzhledem k omezenému rozpočtu a když lze celou stavbu okouknout za plotem), ale nakonec jsme těch 12€ za vstup daly a stálo to za to. Při pohledu na tuto monumentální stavbu mě jen neustále napadalo, jak to mohli ti Římané postavit a také jak se tu odehrávaly gladiátorské hry, které jistě všichni známe z různých filmů. 


Další památkou, o které si myslíme, že stojí za to navštívit je Pantheon, a to jak ve dne, tak v noci. Poprvé jsme ho viděly večer a opět to byl zážitek, jdete si tak uličkama a najednou stavba, která vás ohromí a je krásně nasvícená. Druhý den jsme se sem vypravily za světla a do Pantheonu se také koukly. Největší zajímavostí je určitě to, že uprostřed kupole je otvor, kudy proniká sluníčko, ale také déšť (to jsme ostatně viděly na vlastní oči, když nás zastihla bouřka a jako úkryt jsme zvolily právě Pantheon). 


Neopomněly jsme ani Fontánu di Trevi a profláklé Španělské schody. Fontána je bohužel v rekonstrukci, takže z ní nemáte ten správný sváteční zážitek. Je celá zasklená, obehnaná plotem, který vytváří úzkou uličku. Chvilku čekáte ve frontě a když se konečně dočkáte, z druhé strany už vás hlídač vyhání pryč. Co se Španělských schodů týče, vlastně k nim nemám víc co říct - snad jen - prostě schody, no. Dlouhé schody jako kdekoli jinde. Asi jsem barbar :)


Pokud budete mít čas, doporučujeme také zajet na pláž Lido di Ostia, která je nedaleko Říma. Dostanete se tam pohodlně metrem a jakýmsi příměstským vlakem. Pokud máte celodenní jízdenku, nemusíte už připlácet ani korunu. Pláže Lido di Ostia jsou vcelku pěkné, čisté a udržované. Na druhou stranu se jedná o městské pláže, takže hned kousek za pláží se nachází docela frekventovaná silnice. A pozor, časté jsou placené úseky, ale když se trochu projdete, narazíte na neplacenou část, i s poměrně udržovanými a bezplatnými záchody.

Do Říma jsme se také těšily kvůli jídlu. Vždyť italská kuchyně, to je pojem! A co jsme si teda daly? Pizzu, calzone, těstoviny, lasagne, foccaciu a všechno bylo výborný, i když něco na můj vkus trochu mastný. Faktem ale zůstává, že pizza v Říme i z nejvíce zastrčeného bistra je prvotřídní. Italové se v případě pizzy drží hesla v jednoduchosti je krása (nebo spíš dobrota?). Taková cuketová pizza, mňam! Ale co se nám líbilo úplně nejvíce, byly kavárny. Těch je v Římě opravdu hodně. Italové ale kávu pijí jinak, většinou si ji dávají "na stojáka" a hned zase jdou. Proto je káva na stojáka levnější, za obsluhu a sezení si totiž připlácíte. My jsme většinou neodolaly a ke kafi si ještě koupily i nějaký ten sladký croissant. A kam na kafe zajít? Dalo by se říci, že kamkoli. Platí stejné pravidlo jako u pizzy - všude dostanete výborné espresso a ceny se pohybují kolem 1€. Můžete si však zajít do Caffé Greco, což je nejstarší kavárna v Římě. Na každém rohu jsou také zmrzlinárny a ani my jsme neodolaly a ochutnávaly od mangové až po klasickou čokoládovou. Opravdu echt čokoládovou jsme si daly v Lindt obchodě. Ta chutnala jako rozpuštěné Lindt kuličky, nekecáme! Takže ochutnejte, i Švýcaři umí zmrzku.






V Římě můžete nalézt opravdu hodně náměstí a ta se nám líbila. A nejpříjemněji nám bylo kolem náměstí Campo dei Fiori, kde se každý den konají trhy. Po jedné hodině se z náměstí stává místo pro setkávání a večerní posezení s přáteli. Z náměstí Piazza del Popolo vede ulice del Corso, která je vlastně nákupní ulicí. Najdete zde jak luxusní obchody, tak také H&M, Mango, Zaru atd. Brouzdaly jsme také v uličkách kolem a užívaly si pohodové atmosféry. Kdyby nám to rozpočet dovolil, určitě by jsme si také vybraly v místních obchůdkách, kde najdete spoustu designových výrobků. Pokud se vydáme ještě jednou do Říma (a se spousty peněz v kapse/peněžence/kreditce), naše trajdání začne určitě tady :-) 



No comments:

Post a Comment