September 28, 2014

Jak se z čarodějnice stala feministka (a opravdu to nebylo naopak)


Vzpomínáte na roztomilou Emmu Watson, snaživou čarodějnickou učnici Hermionu na Škole čar a kouzel v Bradavicích? Bez ní by byl Harry dávno vy-víte-kde.
Jenže Emma překonala škatulku známé dětské herečky a dala se na vzdělání, vlastně tak trochu ve stopách Hermiony. Vystudovala anglickou literaturu, psychologii a filosofii na Brownově univerzitě a jeden rok si dala ještě Oxford. A se skvělými výsledky, nutno dodat! Zdá se, že si jde svou cestou a o věcech se snaží přemýšlet jinak. Zajímá se o módu (jako jiné holky z města), ale ne prvoplánově. Módu totiž považuje za umění.

Ale víte, čím v poslední době dostala širokou veřejnost? Jako velvyslankyně dobré vůle při OSN sklidila ovace a poslechla si hlasitý potlesk, když pronesla proslov k zahájení kampaně HeForShe. A o čem že byl? Například o tom, že slovo feminismus je považováno za synonymum k nenávisti vůči mužům. Ale fuj, to by nás ani nenapadlo! Emma Vám to vysvětlí, jen si ji poslechněte zde. A jako bonus se podívejte na stránky kampaně  HeForShe a očekujte, kteří známí i méně známí chlapáci se přihlásili k této kampani, která má za cíl získat co nejvíce chlapců a mužů pro myšlenku prosazování rovnosti. V České republice je to zatím 226 statečných. Tak co, přidáte se taky?

No comments:

Post a Comment